Optiuni si contracte derivate

Autentificare Forum Bursier

Optiunile sau contracte derivate au aceasta denumire pentru ca ofera o "optiune" diferita fata de investitia in actiuni, insa sunt derivate din acestea. Practic actiunile sunt considerate activ suport pentru majoritatea actiunilor. Am sa folosesc numele in engleza pentru a fi usor de gasit pe internet referinte despre ele si pentru a avea un limbaj comun cu comunitatea celor care tranzactioneaza optiuni.
Optiunile sunt contracte standardizate care au la baza un numar de 100 de unitati din activul suport, de la care si deriva (si de aici numele de contracte derivate). Ca sa particularizam un contract de tip optiune se refera la 100 de actiuni, de examplu F (Ford), dar pot sa fie si barili de petrol sau uncii de aur sau orice alt activ standardizat ce se tranzactioneaza la bursa. In continuare o sa folosesc actiuni pentru a fi mai simplu limbajul.

Sunt 2 tipuri de astfel de contracte, optiuni de tip CALL sau PUT, fiecare din cele 2 tipuri de contracte putand sa fie vandut sau cumparat.
Fiecare din cele 2 tipuri de contracte au o durata a contractului la care expira - Expiration date si o valoare de la care are efect Strike price. In SUA oricand pana la data de expirare, (in Europa, doar la data de expirare) Expiration Date contractul isi inceteaza existenta, la finalul zilei de tranzactionare, in functie de pretul actiunii cel care a vandut contractul trebuie sa isi indeplineasca obligatia asumata, daca cumparatorul doreste acest lucru. In continuare o sa folosesc optiunile de tip SUA ce pot sa fie folosite adica Exercitate oricand.

Optiunea de tip CALL cel care vinde contractul se angajeaza sa cumpere la Strike price 100 actiuni asociate pana la Expiration time.
Optiunea de tip PUT cel care vinde contractul se angajeaza sa vanda la Strike price 100 actiuni asociate pana la Expiration time.
Tranzactionarea de optiuni CALL si PUT are loc pe bursele unde acestea exista in acelas mod cum se cumpara sau vand si actiunile, doar ca au caracteristicile descise mai sus.
In functie de cum se combina optiuni CALL, optiuni PUT si actiuni legate de aceeasi actiune, pot sa fie facute mai multe tipuri de strategii de acoperire a riscului sau de castig, in functie de ce parte (BUY sau SELL) a optiunii este fiecare.

Strategii de tranzactionare optiuni:

Strategiile de tranzactionare optiuni urmatoare sunt ordonate descrescator de la cele mai bullish (pentru piata cu actiuni cu pret crescator) la cele mai bearish (piata cu actiuni cu pret descrescator). Mai jos, pe scurt, enumar principalele caracteristici pentru fiecare strategie de tranzactionare optiuni.
In functie daca strategia este cumparata sau vanduta, este folosita in situatia descrisa mai jos sau opusul ei.

  1. LONG CALL - cumperi un contract de tip CALL simplu. Se foloseste cand crezi ca actiunea suport va creste si va depasi Strike price pana la Expiration date.
  2. LONG Stock - cumperi actiunile pur si simplu si esti investitor.
  3. BULL CALL (CALL debit spread) - cumperi CALL la Strike price S1 si vinzi CALL la strike S2 > S1, la acelas Expiration date T, pentru a reduce pretul de achizitie a contractului 1.
  4. BULL PUT (PUT credit spread) - vinzi PUT la Strike S1 si cumperi PUT la Strike S2 cu S1>S2, la acelas Expiration date T.
  5. CALL DIAGONAL - cumperi Call strike S1 si Expiration la T1 si vinzi Call strike S2 expiration T2, expiration la T1 > T2. Pentru actiuni cu pret stabil sau putin crescator.
  6. COVERED CALL - cumperi actiuni si vinzi optiuni CALL. In speranta ca optiunea expira fara valoare si ramai cu banii colectati la inceput.
  7. CALL CALENDAR - La Strike S, cumperi CALL la T1 si vinzi CALL la T2 cu T1 > T2.
  8. STRADDLE / STRANGLE - cumperi / vinzi si CALL si PUT cu acelas Expiration time, Strike price la fel sau diferit - pret actiune stabil.
  9. PROTECTIVE PUT - cumperi actiuni si cumperi contract PUT pentru cate actiuni ai cumparat ca protectie la scaderea pretului actiunii.
  10. BUTTERFLY (CALL/PUT) - La acelas Expiration time T, cumperi 1xCALL la S1, vinzi 2xCALL la S2, cumperi 1xCALL S3 cu strike price S1 > S2 > S3. - actiune pret stabil.
  11. IRON CONDOR - La acelas Expiration time T, cumperi 1xCALL la S1, vinzi 1xCALL la S2, vinzi 1xPUT la S3, cumperi 1xPUT la S4, unde Strike price S1 > S2 > P(pret actiune)> S3 > S4 - actiuni cu pret P stabil intre S2 si S3 la expirare.
  12. PUT CALENDAR - La acelas strike S cumperi PUT T1 si vinzi Put la T2, cu T1 > T2 . Actiuni stabile, sau in scadere lenta.
  13. PUT DIAGONAL - cumperi PUT cu S1 si T1, vinzi PUT S2 si T2 cu S1 > S2 si T1 > T2
  14. BEAR CALL (CALL credit spread) - La acelasi Expiration date T, vinzi CALL la S1 si cumperi CALL la S2 cu S1 > S2
  15. BEAR PUT (PUT debit spread) - La acelasi Expiration date T, cumperi PUT la S1, vinzi PUT S2, cu S1 > S2
  16. LONG PUT - cumperi optiune PUT simpla, pentru a profita de scaderea unei actiuni pana la data de expirare a optiunii PUT.
Sfatul este, ca incepator, sa incepeti cu un cont cu bani virtuali de la Interactive Brokers, link mai jos, ca sa intelegeti cum se comporta pretul contractelor CALL si PUT in timp si in functie de pretul actiunii suport. Nu am detaliat aici insa puteti gasi Options Greeks cu care se fac aproximari ale variatiei pretului optiunilor in functie de variatia pretului actiunii, timp, volatilitate, rata dobanzii.
Scopul initial este conservarea capitalului initial pentru a avea timp sa invatati si sa ajungeti profitabili pe termen lung.
La bursa castiga mai mult cei care isi fac planuri si rezista pe termen lung.
Ai intrebari mai detaliate, exact legat de situatia ta? Poti rezerva o intalnire gratuita de educatie bursiera aici: Educatie Bursiera


Linkuri utile si catre brokeri unde se pot tranzactiona optiuni:



Acasa | Educatie Bursiera | Cum investesc? | Actiuni Romania | Actiuni SUA si UE | Calendar Economic | Optiuni | Forum Bursier | Curs valutar | Harta | Contact 
Orice discutii din cadrul forumului sunt doar pareri personale, nu sfaturi de investitii, si implica riscul posibil de a pierde toti banii folositi in investii.
Prin folosirea acestui site sunteti de acord cu normele GDPR detaliate in Regulament.
(c) Copyright 2008. Toate drepturile rezervate . FB